Mart 2014’teki Yerel Seçimlerde Bir Eksiksin CHP

Mart 2014’teki Yerel Seçimlerde Bir Eksiksin CHP

Boğaziçi Üniversitesi’nde görevli olan Twitter hesabımı takip eden bir büyüğümün verdiği bir takım bilgilerden sonra Sarıyer Belediye Başkanı CHP’li Şükrü Genç’e yağmurlu ve soğuk bir günde verdiğim oya acıdım.

Blogumu takip edenler bilirler; esasında bir CHP seçmeniyim, ama bir CHP holiganı değilim. Yiğidin hakkını yiğide teslim ederim, varsa bir yanlış dile getiririm. Yeri gelir AKP güzel bir icraatta bulunur tebrik ederim, yeri gelir CHP saçmalar eleştiririm. Gerçi son dönemde siyasi yazılardan uzak durmaya gayret ediyorum, ama bazen bıçak kemiğe dayanıyor.

İki gün önce üstteki fotoğrafı Instagram ve ona bağlı sosyal medya hesaplarım üzerinden “Kilyos’un havasında bu binayı yarım bırakın ki açılmadan çürüsün, çok zekice!” diyerek paylaştım. Aynı gün Boğaziçi Üniversitesi’nde görevli olan Twitter hesabımı takip eden bir büyüğüm bu konuda bir takım bilgilendirmelerde bulundu ve işte o bilgilerden sonra Sarıyer Belediye Başkanı CHP’li Şükrü Genç’e yağmurlu ve soğuk bir günde verdiğim oya acıdım.

Boğaziçi Üniversitesi Sarıtepe Kampüsü Hakkında…

Boğaziçi Üniversitesi’nin Sarıtepe Kampüsü, Güney Kampüs’e 37 km uzaklıkta yer alan ve Hazırlık öğrencilerinin büyük bir çoğunluğunun hem eğitim gördüğü hem de yaşadığı bir kampüs. Ancak şehir merkezine uzak olması, kulüplerin bu kampüste etkinlik yapmaya pek yanaşmaması, çevrede etkileşime geçilebilecek çok fazla mekan olmaması ve kampüsün pek bir aktif Boğaziçililer’e yeterince sosyallik sağlayamaması bir takım sıkıntılara neden olmakta.

Boğaziçi Üniversitesi Sarıtepe Kampüsü

Boğaziçi Üniversitesi Sarıtepe Kampüsü

Üniversite yönetimi, bu kampüsün yaşanabilir bir hale gelebilmesi için çeşitli çalışmalar yapmakta, yapılan çalışmaların kat kat daha fazlası ise proje aşamasında. Kulağıma gelen ve kampüs sınırları içine konumlandırılacak olan pek çok sosyal faaliyet binası mevcut.

Sarıtepe Kampüsü Spor Kompleksi Üzerine…

İnşaasına geçen yıl başlanan, ancak ruhsat sorunları nedeniyle ağır aksak ilerleyen Spor Kompleksi de bu projelerden bir tanesi. Üniversite, kampüse spor tesisi yaparak Kilyos’un kıyamet gibi kışında öğrencilerin spor faaliyetlerine ara vermemelerini amaçlıyor.

Kompleksin inşaatı oldukça kaliteli bir şekilde başladı ve hızlı bir şekilde ilerledi. Taa ki inşaatın ruhsatının olmadığı gerekçesiyle yapımı durdurulana kadar. Ara ara çalışmalar yeniden başladı, ancak artık her kim şikayet ediyorsa çalışmalar başladıktan kısa bir süre sonra tekrar durduruldu. Çalışmaların yeniden başlaması için ruhsat alınmasına yönelik her türlü müracaat yapılıp türlü türlü yollar denenmekte üniversite tarafından.

Ama Bahçeköy-Kilyos hattında ormanın içinde mantar gibi türeyen kodaman villalarını yapmak için araziler yaratılıp ruhsatlar havadan dağıtılırken üniversitenin halihazırdaki kampüs alanının imar ruhsatlarını vermek konusunda pek bir çekimser davranıyor ilgili yerel yönetimler.

Sarıtepe Kampüsü Spor Kompleksi İnşaatı

Sarıtepe Kampüsü Spor Kompleksi İnşaatı

Pek Sevgili Sarıyer Belediyesi!…

İşte bu ruhsat sorunları nedeniyle, üniversitenin öz kaynaklarıyla yapılmakta olan spor tesisimiz şu an Kilyos’un olumsuz hava şartlarında resmen çürümeye bırakıldı. Ama pek sevgili (!) Sarıyer Belediyesi demiş ki, ruhsat beklenirken çürümesine de izin vermeyelim yıkalım geçelim ve yıkım ekipleri ile geçtiğimiz günlerde kampüsümüzü resmen işgal etmiş.

Sarıyer Belediyesi Yıkım Ekipleri

Sarıyer Belediyesi Yıkım Ekipleri

Üniversitenin kampüs sınırlarına girmesini izin vermediği zabıta ekipleri, kampüs güvenliğinin engellemelerine rağmen iş makineleriyle kampüse giriş yapmış. Bir dolu kargaşa ve tartışmadan sonra bir şekilde ikna edilip geri döndürülmüşler.

Peki Sarıyer Belediyesi’nin Bu Kadar Agresifleşmesinin Nedeni Ne?

Sarıye Belediyesi, “Rumelihisarüstü’nün Çehresi Değişiyor” diyerek geçen dönem bir takım çalışmalar yapmaya başlayacağını ilan etmişti ve projenin detaylarını şu şekilde paylaşmıştı.

Proje kapsamında engelli yolları ve kaldırımlarda kabartma granit uygulamaları yapılacağı dile getirildi. Caddeye dekoratif bir görünüm kazandırmak ve şehir siluetiyle uyumuna dikkat çekmek amacıyla semt dokusuna adapte edilecek malzemelerle çalışılacağı vurgulandı. Tek yönlü park uygulamasıyla araç park alanlarının projede yer aldığı kaydedildi. Gece aydınlatmalarının da yine kent estetiğini yansıtacak ekipmanlarla oluşturulacağını ifade edildi. Ayrıca, Rumelihisarüstü Meydanı’na 19 Mayıs Heykeli yapılacağı da belirtildi.

Projenin geneline bakıldığında, Hisarüstü’ne şık bir görünüm kazandırılması herkesin istediği bir şeydi, ancak projedeki 19 Mayıs Heykeli için ben de dahil pek çok kişi, “Ne gerek var ki?” demişti. Neyse çalışmalar başladı, Hisarüstü’nün altı üstüne getirildi. İşte bu projenin uygulaması aşamasında yaşanan bir anlaşmazlık, Sarıyer Belediyesi’nin agresifleşmesini sağladı.

Güney Kampüs’ten Hisar Kampüsü’ne giden yolu kullananlar bilirler, sağ taraftaki kaldırımlar iki kişi yan yana yürüyemeyecek kadar dardır. Sarıyer Belediyesi, bu kaldırım alanını tek yönlü araç parkı düşüncesini de uygulayacağı için genişletmek istemiş ve bu genişlemeyi yola doğru yapmak yerine üniversitemiz sınırları içine doğru yapmayı uygun görmüş. Üniversite ise Sarıyer Belediyesi’nin kampüsü tırtıklama isteğine doğal olarak olumsuz yanıt vermiş, işte Sarıyer Belediyesi bu yanıtı kabullenememiş.

Farkında Değilsiniz Ama Orada Bir Tarih Var…

İşin bir diğer acı tarafı da; o sağ taraftaki duvarların arkasında bir tarih var. Hayır Boğaziçi Üniversitesi’nden bahsetmiyorum, çok daha öncesinin tarihinden bahsediyorum. Orada İstanbul’un Fethi sırasında şehit olanların topluca defnedildiği ‘Şüheda Kuyusu’, Şehitlik Dergahı ve Nafi Baba Tekkesi var. Boğaziçi Üniversitesi tarafından en kısa zamanda restore edilip gerekli bakımlarının yapılmasını arzu ettiğim, ancak şu an berbat bir şekilde durmakta olan bir tarih yatıyor.

Nafi Baba Tekkesi

Nafi Baba Tekkesi

İşte geçen seçimlerde gururla ve gönül rahatlığıyla Sarıyer Belediyesi Başkanlığı için oy verdiğim CHP’li Şükrü Genç, hem Boğaziçi Üniversitesi’nin harikulade yeşilliğini hem de 600 yıllık bir tarihi tırtıklayıp betonlaştırmak istiyor. Bu isteği gerçekleşmedi diye de agresifleşip kendisinin başkan seçilmesinde hiç de azımsanmayacak bir oy potansiyeline sahip Boğaziçi Üniversitesi’nin Spor Kompleks’ini yıkmak için kampüse zorla girip resmen kampüse çıkartma yapabiliyor.

Üniversite yönetiminin neden izinleri tam olarak almadan inşaata başladığı ve bu saçma sapan sorunlarla uğraşmak zorunda kaldığı ayrı bir konu. Ancak CHP’li bir başkana sahip olan Sarıyer Belediyesi’nin bu konuda bu denli agresifleşmesi kesinlikle kabul edebileceğim bir şey değil.

Sarıyer Belediyesi’ne Son Lafım…

Boğaziçi Üniversitesi’ne saldırarak eline bir şey geçmez, hatta var olan oylarını da kaybedersin. Senin bu ülkenin geleceği olan gençlere ekstra yatırım yapman gerekirken kampüs basıp ‘Sen bana arazinden vermedin, ben de sana o kompleksi yaptırmam.’ demen kadar çocukca bir şey olamaz. Öte tarafta AKP Levent’ten Hisarüstü’ne metro getirerek oyları toplarken senin bu agresifliğini anlamak mümkün değil.

Şu an kulislerde konuşulan, bir sonraki seçimlerde CHP’nin Sarıyer Belediyesi’ni kaybedeceği yönünde. Kaybeder mi kaybetmez mi bilemiyorum, lakin benim oyumu kaybettiği bir gerçek. Mart 2014’teki yerel seçimlerde artık bir eksiksin CHP…

Saygılarımla…

comments powered by Disqus