Shopify Editions Summer 2023 Recap

Shopify Editions Summer 2023 Recap

Shopify Editions Winter 2024 öncesinde önceki sürümü kendi deneyimlerime göre bir gözden geçirmek istedim. Bu yazıda Shopify Editions Summer 2023’ün özelliklerini ve benim bu sürümü kullanırken yaşadığım deneyimleri paylaşacağım.

Bugün 19:00’da (GMT+3) Shopify’ın yeni bir baskısı yayınlanacak: Shopify Editions Winter 2024.

İncelemelerimi sürüm sonrası paylaşacağım ama ondan önceki sürümü bir gözden geçirmek ve hangi özelliklerin geçen süre içinde aktif bir şekilde Shopify ekosistemini etkilediğinin bir bakışını yapmak istiyorum. Öncesinde bunun tamamen subjektif olduğunu ve daha çok bir Theme Developer olarak beni nasıl etkilediği ile ilgili olduğunu vurgulamak isterim. Bu recap’i paylaşmak isteme nedenim ise tanıtılan her özelliğin aktif kullanıma hemen geçmiyor oluşu, yani yeni tanıtılacak şeyler sizi heyecanlandıracak olsa bile hepsini aktif bir şekilde hemen kullanmaya başlayamayacağınızı şimdiden bilmelisiniz.

Shopify Editions Summer 2023

AI Özellikleri - Sidekick, Magic, vs.

Önceki sürümde pek çok AI özelliği tanıtılmıştı, ancak bunlar aktif kullanımda oldukça sınırlı kaldı. AI ile içerik oluşturmak ya da Shopify Inbox ile chat gibi kullanmak en çok öne çıkan kısımları ama halen yeterli düzeyde değil. Örneğin AI ile içerik oluşturulduğunda, çok sıradan ve kısıtlı bir içerik oluşturuyor ve çoğunlukla tatmin edici sonuçları olmuyor, dummy content seviyesinde kalıyor.

Ayrıca geçtiğimiz sezon pek çok irili ufaklı pek çok Shopify mağazasıyla çalıştım ancak Sidekick kullanan bir mağazaya da rastlamadım. Bunda özelliğin halen Early Access aşamasında olmasının etkisi var elbet, belki Winter 2024 ile genel kullanıma da açılır kim bilir.

Checkout Extensions

Tanıtılan Checkout Extensions, Checkout sayfasını bambaşka bir seviyeye taşıdı ve sınırsız özelleştirmeye imkan tanıdı. Sürümün en iyi özelliklerinden biri kesinlikle. Bu konuda gelişimini hayranlıkla yakından takip ettiğim Checkout Blocks App’i bir denemenizi kesinlikle öneririm, geliştiricisi bir sanat eseri gibi ince ince işliyor bu uygulamayı

Tabii siz yine de kontrolünüzü çok kaybedip de Checkout sayfasını bit pazarına dönüştürmeyin, bir app ve app bloğu eklemeden önce A/B testlerini iyi yapın 😉

Shopify Markets & B2B

Bu özellik de geçen sezon en çok dikkatimi çeken ve beğendiğim özelliklerden biriydi. Shopify Markets ile farklı ülkeler için mağazanızı özelleştirebilmeniz mümkün, farklı ülkelere satış yapan bir mağazaysanız oldukça işinizi kolaylaştıracaktır. Ancak önemli bir problem var, o da ülke envanterlerini ve yönetimlerini birbirinden ayıramıyorsunuz, bu konuyu da çözerlerse süper olacak. Yoksa şimdiki gibi ülkeler için farklı farklı mağazalar açmaya devam etmeniz gerekiyor.

Ayrıca geçtiğimiz sezon B2B özellikleri oldukça fazla geliştirildi ve aktif olarak kullanılmaya başlandı. Bu özelliklerin de Shopify’ın geleceğinde önemli bir yer tutacağını düşünüyorum.

Shop App

Summer 2023’ün en çok aktif kullanıma geçen özelliklerinden biri diyebiliriz. Bunda Shopify’ın, Shop App’ı bağımsız bir marka gibi konumlandırmasının da önemli bir etkisi olduğunu düşünüyorum, çünkü artık Shop’u, Shopify olmayan mağazalarla da kullanabilmek mümkün, yani Shopify’ın bir App’i olmaktan çıkıp bağımsız bir marka haline geldi. Bu da Shop App’ın kullanımını elbette arttıracaktır.

Shopify Marketplace Connect App

Ürünlerinizi Amazon, Walmart, eBay ve Etsy pazar yerlerinde satışa açabileceğiniz, kullanıcılardan 4.3 puan almış, yani dolayısıyla aktif kullanıma geçmiş bir app. Kullanma şansım olmadı ancak pazar yeri çeşitliliği arttırılabilirse Shopify’ın vazgeçilmez parçalarından biri olacağı açık.

Shopify Subscriptions App

Henüz aktif kullanıma geçmemiş özelliklerinden biri de bu App. Oldukça temel düzeyde özelliklere sahip olacağı bilinse de henüz Shopify App Store’da bile yerini almış değil. Hatta ilginç bir şekilde Shopify Product Review App’in de yayın hayatına son verildiğini gördük geçen sezon.

Shopify Bundles App

Aktif kullanıma geçen özelliklerden biri. Shopify App Store’daki büyük rakipleri yanında özellikleri oldukça basit kalsa da amacını karşılayan bir uygulama. Ekstra gelişmiş temalarla kullanılması bazen sorun yaratabiliyor. Bu App, Shopify’ın temel teması Dawn ile düzgün çalışıp da sizin temanızla tam olarak çalışmıyorsa tema geliştiriciniz ile iletişime geçebilirsiniz.

Discount Combinations

Çok ekstrem özelleştirmelere izin vermese de bu özelliğin oldukça yeterli olduğunu düşünüyorum, tabii ki satıcıların çok daha yaratıcı talepleri olabiliyor ama basit düşünmek genelde daha iyidir 😉

Search & Discovery App

Shopify’ın Predictive Search özelliğinin arka planı olan bu app gerçekten başarılı iyileştirmeler oldu bu sezon. Filtrelerin yeniden adlandırılıp gruplandırılabilmesi, translate edilmesi, metafieldlerin desteklenmeye başlaması gerçekten mağazalardaki arama kapsamını oldukça genişletip çeşitlendirdi. Umarım bu sezon SKU araması da dahil olur, çünkü anlamsız şekilde arama özelliği SKU araması yapamıyor şu anda, fark edince çok şaşırmıştım 😕

Shopify Flow App

Shopify’ın çok sevdiğim uygulamalarından biri bu. IFTTT benzeri bir kurguya sahip olan Flow’da şu olursa şu olsun gibi tetikleyiciler oluşturabiliyorsunuz. Aktif ve etkili kullanıldığında oldukça fayda göreceğiniz ve bazı üçüncü parti uygulamalardan kurtaracak bir özellik.

Shopify Functions

Shopify, mağazalarda ekstra özelleştirme kurgusunu Script düzeyinden Function düzeyine taşımaya başladı ve her anlamda pek çok geliştirme yaptı bu konuda. Shopify Functions ile yapacaklarınızın sınırı hayalleriniz ama dikkatli kullanmanızda fayda var, API’ler ile her noktasını özelleştirebildiğiniz eticaret hareketlerini arap saçına da çevirebilirsiniz 😀 Yine basit tutmakta fayda var bazı şeyleri demek istiyorum 😉

Shopify Fraud Analysis

Satıcıların korkulu rüyasıdır fraud ve her e-ticaret platformunun etkili çözümler sunması gereken konuların başında gelir. Shopify’ın bu konuda da oldukça etkili araçları var ve bu sezon getirdiği fraud analizi özellikleriyle fraud riskini daha yakından takip etmenizi ve buna bağlı çözümler üretmenizi sağlamaya başladı.

Shopify Marketing Tools

Email, Forms, Automations, Segmentation ve Inbox araçları ile üçüncü parti uygulamalara ihtiyaç duymadan mağazanızın pazarlama ihtiyaçlarını çözebilirsiniz. Tabii çok daha kapsamlı ve karmaşık işler için üçüncü parti uygulamaları kullanabilirsiniz ama her zaman dediğim gibi basit tutmak iyidir 😉

Bu araçların detaylarına başka bir yazımda değineceğim 🤩

Shopify Collective

Aktif kullanıma geçmiş bir özellik ama sadece ABD merkezli mağazalarda kullanılabildiği için şahsen hiç karşılaşmadım kendisi ile.

Shopify Credit

Yine Amerika ile sınırlı kalan, cashback özellikle ve Visa destekli bir kredi kartı. Bu sınırlı uygunluk pek çok şeyi kısıtlıyor. Belki sürümleri bölgelere göre de ayırmalı Shopify.

Shopify Admin

Shopify Admin panelindeki pek çok tasarımsal değişiklik ve iyileştirme oldu ve bunlarla daha akıcı ve etkili bir arayüz satıcılara sunuldu.

Theme Customizer

Color Schemes

Satıcıların mağazalarının tasarımındaki renk yönetimini oldukça kolaylaştırıp iyileştiren bir özellik bu. Bu özelliği kullanmak için temanızın bu özelliği desteklemesi gerekiyor, ancak Shopify henüz eski ayarların bu özelliğe sorunsuz bir şekilde dönüştürülmesi için bir yol sunmuş değil. Bu nedenle bu özelliği kullanmak istiyorsanız ya Color Schemes destekleyen yeni bir tema kullanmalısınız ya da bir developer ile çalışıp mevcut temanıza bu özelliği ekletmelisiniz.

Section Preview

Mağazanıza Theme Customizer ile ekleyebileceğiniz ‘section’ın önizlemesini görebilmeniz artık mümkün, tabii tema geliştirici bir ‘preset’ eklemiş ve bir takım geliştirmeleri gerektiği gibi yapmışsa.

Bir tema geliştiricisi olarak söyleyebilirim ki bu her zaman o kadar da kolay olmuyor ve ‘section’ özellikleri tam olarak kullanıcıya gösterilemiyor, keşke Shopify bu preview’ı kendi oluşturmasa da ekran görüntüsü hatta video olarak tema geliştiriciler olarak bizim özelleştirmemize de izin verse.

Enhanced File Picker

Bu konuda geçtiğimiz sezon çok başarılı geliştirmeler edindik. Örneğin yakın bir zamana kadar SVG yükleme şansımız yoktu ya da dosya adını değiştirdiğimizde içerik kullanıldığı her alanı düzeltmemiz gerekiyordu, ama yapılan geliştirmelerle daha akıcı ve efektif bir dosya yönetimi deneyimi sağlanmış oldu.

Metafields

Shopify Admin’de ürünleri metafield’lere göre filtreleme özelliği geldi, özel özellikleri aktif olarak kullanıyorsanız bu işinizi oldukça kolaylaştırabilecek bir geliştirme oldu.

Metaobjects

Metaobject’lere dair her şey çok güzel, bu objelerin kabiliyetlerinin artması ise çok daha güzel. Tek problemli tarafı bu objeleri kullanma sınırı olması, umarım ileride bu limitler kaldırılır.

Custom Landing Pages

Metaobject’inize özgü bir landing page oluşturmanız mümkün hale geldi. Çalıştığım mağazalarda aktif kullanıldığını görmedim ama bence değeri bilinmeyen bir hazine bu özellik. Örneğin bir dizüstü bilgisayar satışı yaptığınız mağazanız var ve Nvidia GeForce RTX 4070 ekran kartına sahip dizüstü bilgisayarlarınız için Nvidia’dan bir destek aldınız. Nvidia sizden ilettiği görsel materyallerle bir landing page oluşturmanızı isteyecektir. İşte bu özel sayfa bu özellikle kolayca yayına alabilir, bu metaobject’i tanımladığınız tüm ürünleri de sayfada toplayabilirsiniz.

Flex Sections

Tema geliştiricileri olarak bizi ve yine temaları özelleştirmeyi seven Shopify kullanıcılarını en çok heyecanlandıran özelliklerden biriydi bu ama henüz ne yazık ki aktif olarak kullanılamıyor. Kullanılamıyor olmanın da ötesinde bir yol haritası da paylaşılmış değil, var olan temalara nasıl entegre edilecek, kullanıcılar bunu ne zaman kullanmaya başlayabilecek bilinmiyor.

Faster Stores

Bu konuda da önemli bir gelişme kaydettiler, özellikle Black Friday döneminde devasa işlem hacmine rağmen kayda değer bir kopma olmadı Shopify servislerinde ki bu cidden kayda değer bir başarı. Önümüzdeki günlerde bu konuda daha çok gelişme göreceğimizi de söyleyebilirim, mağaza performanslarına oldukça önem veriyor Shopify 😉

Shopify Help

Shopify Yardım’ın dil seçenekleri arttırıldı ve AI destekli bir chat botu eklendi.

Bu chat botu için bir iki şey söylemek istiyorum. AI destekli olunca ben daha akıcı bir iletişim beklentisi içine giriyorum, ancak şu anda botun verdiği cevaplar arama sonuçlarına bakmak gibi, klasik yöntemleri kullanmak şu anda daha verimli. Elbette geliştirmeler olacaktır ama şu aşamadaki AI desteği çok heyecanlandırmasın sizi 😉

Hydrogen & Oxygen

Bu özellikler hakkında fikir belirtmem şu aşamada mümkün değil çünkü Shopify’ın native taraftayım yani Headless geliştirmenin parçaları olan Hydrogen ve Oxygen ile geliştirme yapmıyorum, bu özellikler hakkında ne söylesem yalan olur 😊

Shopify POS

Sessizliğimi koruyacağım gruplardan bir diğeri, bu özellikleri kullanan mağazalarla çalıştım ama “Aaa POS kullanıyorlar.”ın ötesine geçmedi deneyimlerim 🙃


Bakalım Winter 2024’te neler olacak, hangi özellikler tanıtılacak ve daha da önemlisi tanıtılan özelliklerin hangilerini hemen kullanmaya başlayabileceğiz. Heyecanla bekliyorum 🤩

comments powered by Disqus